Tja, die koning
Door: compassie
Blijf op de hoogte en volg astrid
27 December 2015 | Swaziland, Manzini
Als je op het juiste moment de juiste mensen spreekt, hoor je de kritische geluiden. Er is veel weerstand tegen dit traditionele systeem. De koning zet zich te weinig in om zijn volk te sterken. Er zijn te weinig scholen, te weinig ziekenhuizen. Hij wordt alsmaar rijker, terwijl de bevolking het heeft te doen met een 50% werkloosheidscijfer, 28% besmettingsgraad HIV en een gemiddelde leeftijd van 50 jaar. Veel jongeren sterven al jong aan HIV en tuberculose. De Verenigde Staten heeft de geldkraan hier vorig jaar al dichtgedraaid. Swaziland voldoet niet aan werknemersrechten en de vrijheid om je te mogen verenigen. Democratische voorwaarden zijn hier afwezig, benadrukt de Zuid-Afrikaanse reisleider John mij als we ’s avonds aan de bar een biertje drinken. Elke oppositie wordt namelijk met geweld de kop ingedrukt, is zijn ervaring.
Als toerist merk je hier weinig van. Swaziland komt over als een fantastisch paradijs. Het is overal groen, je kijkt uit over prachtige bergen en kolkende riviertjes zijn er in overvloed. De rood-oranje zandweggetjes contrasteren mooi in het groene veld. Swaziland heeft veel natuur, cultuur en luxe accommodaties te bieden. Het is goedkoop en het land is overzichtelijk. Voor mij ook een heerlijk verblijf na de eerste maanden in echte derde wereldlanden.
Een voormalig Swazi-man, maar nu woonachtig in Zuid-Afrika, weet het zeker ‘Dit zal de laatste koning van Swaziland zijn’. Het systeem past niet meer bij de tijd en is op sommige punten in strijd met het christelijke geloof. Internationale druk zal de belangrijke factor zijn om tot een omwenteling te komen. Zal ik morgen dan maar niet naar de grote dag van het traditionele feest de Incwala gaan?
27 December 2015 - 16:06
Marja Sierink:
Hoi lieve Astrid,
In eerste instantie, dacht ik, dat jij wel heel iindrukwekkende feestdagen hebt beleefd. Dat heb je natuurlijk ook, maar de extra informatie over de keerzijde maakt alles toch wat anders. Maar toen ik je op pad was met een echte zwazi-man. Dacht ik wel even Astrid ten top.
Astrid, geniet verder van al je bijzondere ontmoetingen en belevenissen. Dat is je wel toevertrouwd.
Tot niet meer zo heel erg lang.
Liefs, Marja -
27 December 2015 - 20:05
Hetty:
mooi dat je dit schrijft, Astrid! Deze kant van de idylle kende ik nog niet.
groetjes, Hetty -
27 December 2015 - 21:05
Karine:
Dit is weer eens een ander verhaal. Hopelijk heb je een bijzondere kerst gehad, straks een indrukwekkend oud& nieuw en een prachtig 2016! Het nieuwe jaar begint goed zo op reis.........enjoy! X -
07 Januari 2016 - 13:26
Maryon:
Ha Astrid,
Mooi en spannend ,wat jij allemaal beleefd !
Ik heb een vraag: heb je al Baobab-bomen gezien ?
Zou je ze voor mij willen fotograferen of een ansichtkaart (?) willen kopen ?
Ik heb ze geschilderd," mijn baobabs " Nu wil ik graag weten, of het ook klopt.
Heb het goed, liefs Maryon Hekking