Flow with the wind
Door: compassie
Blijf op de hoogte en volg astrid
06 November 2015 | Zambia, Mpika
In het vroege ochtendgloren brengt de taxichauffeur Louis mij naar het centrum van de stad. Daar staat de grote bus al ronkend te wachten. Ik dacht een kaartje te hebben gekocht van 7 uur, maar schijnbaar vertrekt deze eerder. Ook prima, hoe eerder op de eindbestemming hoe beter. Hoop vandaag het natuurgebied Mutinondo Wilderness aan te doen, vele honderden kilometers van Lusaka vandaan. Het gebied ligt afgelegen, alleen met deze bus zal ik er niet komen. Maar hoe dan wel? Ik heb nog geen idee.
Mijn buurman Sam, maisinkoper van beroep, denkt graag met me mee. Hij waarschuwt me niet uit te stappen op het kruispunt waar de wegwijzer Mutinondo aangeeft. Vervoer zal ik daar niet kunnen krijgen. Sam vraagt op zijn beurt advies van andere busgenoten om ons heen. Iedereen heeft zo wel een idee. Eén vrouw komt het meest overtuigend over: ‘Stap straks de bus uit bij het dorpje Chilonga, daar is een ziekenhuis waar een Nederlandse arts werkt. Zij kent de mensen in de regio goed en kan vast goedkoop vervoer regelen’. Goed idee! Zo heb ik spontaan diezelfde middag een leuk praatje met de Nederlandse arts Paulien. Ze neemt alle tijd voor mijn onverwachtse bezoek. Maar met als resultaat … nog geen vervoer. En de grote bus is al lang weg.
Ik zoek raad bij de lokale taxiboys. Ze lijken niet zoveel zin te hebben in een ritje door de bergen. De benzine is duur en ook niet genoeg voor deze lange afstand, is hun argument. Dan maar plan B: een overnachting in Mpika, een handelsstad in de buurt. Voor weinig kwatcha is deze rit in een shared taxi zo gemaakt. Deze bestemming is geen straf. Ik heb een mooie bungalow en een klein poesje op mijn schoot. Morgen maar weer kijken hoe de wind waait.