Viering van Incwala
Door: compassie
Blijf op de hoogte en volg astrid
23 December 2015 | Swaziland, Manzini
Ik heb het voor mekaar. Naast me in de auto zit een traditionele Swazi-man: ontbloot bovenlijf, luipaard-lendendoek en rode sarong. Hij wijst me de weg naar de plek waar de ceremonie plaatsvindt. Heel gewoon, alsof je dagelijks met een ‘bushman’ in de auto zit. Ook ik heb een sarong aan, van mooie Indiase stof. Want de voorwaarden om de Incwala te bezoeken zijn (1) vrouwen dragen een rok, en (2) iedereen danst mee.
Met op de achtergrond de hoge heilige berghellingen komen de honderden mannen, vrouwen en kinderen samen. Allemaal in traditionele kledij en met een lange stok in de rechterhand. Het is een serieuze aangelegenheid. Gezang, eenvoudige danspasjes en bewegingen met de smalle stok. Een handjevol toeristen is erbij en doet vrolijk mee. Vrouwen aan de ene kant, mannen er tegenover. Er klinkt ook een zacht geschreeuw. ‘Dat is om de songteksten te bezweren’ legt een Swazi-vrouw mij uit. Een bijzondere belevenis.
Op de parkeerplaats – waar ook gewoon de smartphones weer aangaan – spreekt een man met een grote grijns op zijn gezicht me aan. ‘Kom je morgen weer? In traditionele Swazi-kleding?’
Fijne kerstdagen allemaal!
24 December 2015 - 00:33
Hetty:
En ook een foto van jou, Astrid? Wat een prachtig plaatje met mooie mannen!
Hier ook geen witte Kerst; in tegendeel, de merel zit 's morgens te zingen, en planten staan in bloei.
Goede dagen daar in Swaziland!
hartelijke groet, Hetty -
24 December 2015 - 05:55
Liesbeth:
Even laten weten dat ik aan je denk. Sorry, hoor, ik had veel vaker willen reageren, maar ja, dat kwam er dan weer niet van. Geniet nog van je tijd daar. Voor je het weet ben je weer op de terugweg...
Liefs van Liesbeth (en de mannen) -
24 December 2015 - 19:55
Bert:
Astrid, Jij ook heel fijne kerstdagen toegewenst!
Hartelijke groet, Bert en Milton -
25 December 2015 - 11:33
Karlijn:
Het is kerstmis. En waar ben jij nu? We vertrekken vanmiddag naar Well. Hier mogen we al wel fruit eten, helaas is toch een groot deel van de feestgangers verkouden of ziek te noemen.
Een foto van jou in Swazi-kleding, daar wachten we nog op!
Groeten uit Eindhoven! -
25 December 2015 - 11:55
Arjaan:
Feestelijke en kleurrijke kerstdagen toegewenst, Astrid.
Hartelijke groet van Arjaan -
25 December 2015 - 18:59
Betty Tp:
Hallo Astrid,
Het ziet er zeer exotisch uit, jouw kerst daar. Veel plezier gewenst met de dansjes en het zingen en de mannen met grote grijnzen ;).
Hier ook bijna een soort van dubbel feest: kerst en lente.
Nogmaals fijne dagen + bijzondere jaarwisseling gewenst
Liefs, Betty.
Groeten van henkhop. ;) -
26 December 2015 - 14:30
Anna:
Ha Astrid,
Prachtig verhaal! En wat een bijzondere belevenis. Denk vaak aan je.
Je rugzak is al goed gevuld met mooie ervaringen. Heb het goed verder, liefs
Anna