Anders dan anders
Door: compassie
Blijf op de hoogte en volg astrid
10 December 2014 | Ethiopië, Gonder
Zo ben ik hier 7 jaar jonger want het oude Koptische jaarsysteem loopt 7 jaar achter. Een jaar telt 12 maanden van 30 dagen en 1 maand van 5 of 6 dagen: 13 maanden zon in Ethiopië is de vaak gehoorde slogan. Ook de wijzers van de klok geven iets anders aan. De Ethiopische tijd toont 12 uur op het moment dat de zon opkomt. Is het op mijn horloge 15 uur, dan laat de Ethiopische tijd 21 uur zien. Heb je een afspraak met een Ethiopiër check dan even in welke tijd je telt, is het algemene advies.
Waar ik erg aan moet wennen is het sterk hiërarchische systeem. Oud gaat voor jong. Rijk gaat voor arm. En ook een toerist heeft als gast vaak bijzondere privileges, bijvoorbeeld bij je zitplaats in de bus. Het is voor mij als faranji (toerist) niet moeilijk een plaats voorin de overvolle lokale bus te krijgen. Ook halen jonge kinderen zonder gemor een zakje qat of een fles water voor een oudere broer of zus. Als ik aangeef dat dat vreemd op mij overkomt, is de reactie ‘Ja, maar ik haal weer boodschappen voor mijn oudere familieleden’.
Dan de nationale begroeting. Ik heb er inmiddels ervaring mee. Je schudt elkaar de hand, je zegt salaam (of iets wat ervoor doorgaat) en gebogen raak je elkaars rechterschouder. Nu voor mij nog een onnatuurlijke beweging, maar wie weet raak ik er snel aan gewend!