Geen leven zonder oorlog
Blijf op de hoogte en volg astrid
11 September 2012 | Turkije, Mardin
‘Ik bang voor de oorlog? Nee, natuurlijk niet. Het hoort erbij en daar heb ik mijn wapens voor’. Een opgewonden, lachende blik straalt van zijn gezicht af. Er is geen spoortje angst van af te lezen. Hij ziet in dat hij me nog iets meer moet vertellen, wil ik zijn leven hier als Koerd beter kunnen begrijpen. ’Thuis heb ik vier wapens, verschillende soorten. Er is zelfs een Kalasjnikov bij. Elke familie hier heeft wapens in huis om zich te beschermen, dat weet iedereen. De politie gedoogt het: ook zij beseffen dat politie en burger elkaar nodig hebben in een nieuwe, gewelddadige oorlog’.
Vanuit de hooggelegen oude stad Mardin kijk je uit over de Syrische vlakte. Terwijl ik gisteren nog graag de toelichting geloofde dat dit een relatief rustig gebied is, waar ook aan de Syrische kant niet wordt gevochten, bekijk ik het gebied nu op een andere manier: ik zie de groene tanks al in de straten staan.