Bij het kampvuur
Door: Astrid
Blijf op de hoogte en volg astrid
13 Mei 2012 | Duitsland, Berlijn
Zonder twijfel is het huwelijkse tafereel bij Kloster Neuzelle het meest opzienbarende voorval van de dag. Terwijl de Hans-en nog drukdoende zijn met het aankopen en laten verpakken van traditionele likeuren, maak ik een praatje met een aardige man met ringbaard. Hij staat voor een schraag waar een mand met witte duiven op staat. Nog even en het bruidspaar komt eraan. Hij vertelt over de gebruiken zoals de boomzaag en de houtstam die bedoeld zijn om al zagend samen de kracht van het huwelijk te bevestigen.
Dan steekt de wind op. En zonder dat hij of ik er nog enige invloed op kan uitoefenen, valt de mand met duiven op de grond. Acht mooie, grote duiven vliegen luid klapperend de lucht in. We zijn beiden lange tijd stil en beseffen de ernst van het feit.
Als kampvuurverhaal herbeleven we het anders. Een lachsalvo breekt uit. We zien de gebeurtenis nog voor ons. Een van de Hans-en maakt nog de opmerking ‘Stel dat jij hem niet had afgeleid van de zorg voor zijn duiven, was het dan ook gebeurd?’ Een antwoord op die vraag zullen we nooit weten. Feit is dat tien minuten later het bruidspaar met familie aantrad.