Een eerste kennismaking
Door: Astrid
Blijf op de hoogte en volg astrid
25 Februari 2012 | Cambodja, Preah Seihanouk
Ook de eerste indrukken van de bruisende hoofdstad Phnom Penh bevestigen het beeld dat er aan gezondheidsvoorzieningen in dit 11 miljoen inwoners tellende ontwikkelingsland geen gebrek is. Gloednieuwe terreinwagens rijden af en aan. Grote stickers op de zijdeuren onthullen met nadruk uit het fonds van welke hulporganisatie het vehikel is gefinancierd. De blanke bestuurder zet zich in om de arme Cambodjaan in en buiten de stad van de noodzakelijke hulp te voorzien. Echter, uiterlijke schijn bedriegt. Wie een stap dichterbij zet, kan zien dat de werkelijke bijdrage van deze gezondheidsdiensten gebukt gaat onder hardnekkig sociaal-politieke wantoestanden.
Nieuwsgierig naar het Cambodjaanse gezondheidszorgstelsel, bezocht ik tijdens mijn twee weken durende reis door Cambodja diverse ziekenhuizen, kleine privé-praktijken en ontwikkelingsorganisaties. Verbazing, ongeloof en geluksgevoel wisselden elkaar af. Emoties die sterk gekleurd zijn door mijn maar moeilijk te verlaten Westerse kijk op de wereld. Met verwondering heb ik ervaren hoe groot de bereidheid van artsen, ontwikkelingwerkers en patiënten is om hun ervaringen en kennis met mij te willen delen. Een verzameling van persoonlijke verhalen en visies, neergelegd in vijf afzonderlijke beschrijvingen is het resultaat.