De waarheid van Wilhelm Tell
Door: Astrid
Blijf op de hoogte en volg astrid
19 September 2011 | Zwitserland, Bern
In het stadje Altdorf staan we oog in oog met zijn grote bronzen standbeeld: een trotse kruisboogschutter met aan zijn linkerhand zijn zoontje Walter. Hij staat voor durf en heroïsme.
In vogelvlucht is het verhaal dat Wilhelm Tell er succesvol in slaagt om met pijl en boog een appel van het hoofd van zijn zoontje te doorboren. Landvoogd Gessler stuurt hem toch naar de gevangenis omdat Wilhelm zonder blikken of blozen aangeeft dat hij de twee overgebleven pijlen zou gebruiken om Gessler zelf te treffen wanneer de pijl zijn zoon dodelijk zou hebben geraakt. In een bootje over het Vierwoudstedenmeer op weg naar de gevangenis – we zien hem zo varen – biedt een heftige storm hem de kans om te vluchten. De kruisboogschutter wacht het moment af en doodt de alom gevreesde Gessler. Einde van deze beroemde legende.
De wandschilderingen in het open, witte kapelletje aan de noordelijke oever van het meer, versterken de mystiek van dit mooie verhaal. De Zwitser verwijst er graag naar, de Nederlander gelooft het graag.