Toeval in de trein
Door: Compassie
Blijf op de hoogte en volg astrid
10 Maart 2013 | Marokko, Casablanca
‘Goh, dat is ook wat, ben je op vakantie in Marokko en dan hoor je opeens Nederlands,’ open ik de ontmoeting lachend. ‘Kom je uit Nederland?’ vraagt het meisje verbaasd. De consternatie wordt snel nog groter wanneer ook de oudere man naast me zich in vloeiend Nederlands in het gesprek mengt. We lachen naar elkaar en wisselen achtergronden en weetjes uit. Zoals waarom het meisje pas sinds een half jaar een hoofddoek is gaan dragen, hoe het als gastarbeider was om in Nederland te komen werken en waarom je je als Marokkaanse Nederlander (of Nederlandse Marokkaan) nooit echt ergens thuis voelt.
We wijzen elkaar op de schoonheid van het landschap. De akkers zijn groen, en de gele en oranje veldbloemen laten zien dat het nieuwe jaargetijde hier vroeger begint. In het vlakke land zoeven de ezelskarren voorbij. Na drie uur nadert de trein het moderne station van Marrakech. Koffers en tassen worden weer naar buiten gedragen. De lucht is schoon en de sneeuwbedekte toppen van het Atlasgebergte zijn in de verte te zien. ‘Goede reis en fijne vakantie’ wensen we elkaar bij het afscheid toe.